WITAMINA C FAKTY

Większość zwierząt posiada zdolność do syntezy witaminy C we własnych organizmach. Do tych, które tego nie potrafią, należą nietoperze, świnki morskie, goryle, orangutany, szympansy, kilka innych gatunków małp oraz… ludzie.
Wygląda na to, że w trakcie ewolucji straciliśmy zdolność pozyskiwania kwasu askorbinowego z glukozy. Wszystko przez pewien gen, który przestał być aktywny. Dlatego właśnie powinniśmy dostarczać sobie witaminy C wraz z codziennym pożywieniem, a dietę uzupełniać preparatem RutiMax Ce.

Po raz pierwszy witaminę C wyizolowano w 1927 roku z tkanki nadnerczy. Dokonał tego węgierski fizjolog, Albert Szent-Györgyi, który w 1937 roku otrzymał nagrodę Nobla, m. in. właśnie za badania nad tą witaminą.

W jednym jajku znajdziesz wszystkie najważniejsze witaminy, oprócz… witaminy C.

Najbogatsze źródło witaminy C to wcale nie cytryna! Owszem zawiera jej sporo, bo ok 50 mg w100 g, jednak nie najwięcej. Rekordzistką jest egzotyczna Malpigia granatolistna zwana acerolą lub wiśnią z Barbados. W 100 g jej owocu jest aż 1400-2500 mg kwasu askorbinowego.

W jednej tabletce RutiMax Ce jest 500 mg witaminy C- tyle co w 1 kg cytryn!

Najwięcej witaminy C spośród warzyw zawiera świeża papryka. W zależności od koloru i stopnia dojrzałości nawet 200 mg. Wybieraj czerwoną i żółtą paprykę, bo mają jej więcej niż zielona.

Jabłko pozostawione na miesiąc w temperaturze pokojowej traci całą zawartość witaminy C. Dlaczego? Naturalna witamina C łatwo ulega rozkładowi i jest wrażliwa m.in. na: sposób przechowywania, kontakt ze światłem i powietrzem oraz wysoką temperaturą (rozpada się powyżej 190 stopni Celsjusza). Siekanie, solenie, smażenie, grillowanie czy suszenie produktów może, więc pozbawić je witaminy C. Natomiast gotowanie warzyw czy owoców nie zniszczy co prawda zawartej w nich witaminy C, ale zostanie ona z nich wypłukana.

Witaminę C bardzo trudno przedawkować. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, co wiąże się z tym, że nasz organizm jej nie magazynuje, a nadmiar tej substancji jest wydalany razem z moczem.

Kwas askorbinowy to silny antyoksydant. Antyoksydanty to substancje chroniące komórki ciała przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Te ostatnie powstają wówczas, kiedy nasz organizm rozkłada pożywienie, albo wtedy, kiedy jesteśmy wystawieni na działanie dymu tytoniowego lub szkodliwego promieniowania. Gromadzenie się wraz z upływem czasu wolnych rodników w naszym ciele jest jednym z czynników odpowiedzialnych za proces starzenia,  rozwój raka, choroby serca czy zapalenie stawów.

Witamina C i rutyna w RutiMax Ce

Palenie papierosów niszczy kwas askorbinowy. Z  każdym papierosem tracimy ok. 25 mg witaminy C. Równie szkodliwy jest tlenek węgla, obecny w zanieczyszczonym powietrzu. Osoby palące papierosy oraz mieszkańcy dużych miast powinni, więc stosować witaminę C w większych dawkach.

RutiMax Ce to sposób na piękną cerę. Synteza kolagenu- głównego białka tkanki łącznej wymaga stałej obecności kwasu askorbinowego. Jest on podstawowym budulcem kości, ścięgien, stawów oraz skóry. Kolagen pomaga też skórze w ochronie przed bakteriami i osłabia szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych. Jest też odpowiedzialny za jej jędrność i elastyczność oraz za gojenie się ran.

Witamina C jest również istotna dla funkcjonowania naszego mózgu. Oprócz tego, że chroni go przed wolnymi rodnikami, bierze także udział w syntezie noradrenaliny – neurohormonu odpowiedzialnego m. in. za ciśnienie krwi, poziom glukozy we krwi oraz za pamięć i przyswajanie informacji. W Szpitalu Uniwersyteckim w Rennes (Francja) trwają badania nad rolą witaminą C w zapobieganiu udarowi mózgu. Pierwsze wyniki pokazują, że osoby, które przebyły udar zaliczały się do grupy z wyraźnie obniżonym poziomem witaminy C we krwi.

Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine (USA) przeprowadzili eksperyment, w którym wykazano, że witamina C może zapobiegać osteoporozie u myszy. Witamina C wpływa bowiem na aktywność osteoblastów (komórek kościotwórczych) i dojrzewanie komórek kostnych oraz zapewnianie odpowiedniej mineralizacji. Działanie witaminy C na ludzki organizm jest podobne.

Kwas askorbinowy może uchronić nas przed anemią, gdyż wspomaga wchłanianie niehemowego żelaza (taki jego typ znajduje się w
roślinach), a także uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych.

Klasyczną chorobą związaną z niedoborem witaminy C jest gnilec (szkorbut). Trapił on ludzkość od wieków. Został zidentyfikowany przez Hipokratesa, a najstarszy opis jego objawów odnajdujemy już w 1550 r. p.n.e. u starożytnych Egipcjan. Siał prawdziwe spustoszenie wśród marynarzy. Podczas swojej wyprawy w 1499 roku Vasco da Gama stracił, głównie przez szkorbut, 116 ludzi ze swojej 170 osobowej załogi, a w 1520 roku Magellan 208 z 230. Pierwsza dłuższa wyprawa morska, podczas której nie odnotowano ofiar szkorbutu, odbyła się w latach 1789-1794. Wszystko to dzięki lekarzowi pokładowemu, Pedro Gonzálezowi, który zalecał świeże pomarańcze i cytryny jako środek zapobiegający szkorbutowi.

Witaminy C używa się czasami w nietypowych celach. Razem z kawą może posłużyć do wywołania czarno-białych zdjęć. Dodaje się jej też do żywności w puszkach, aby lepiej zachować jej smak i kolor. Oznacza się ją wówczas na opakowaniu symbolem E 300.

RutiMax Ce 200 opakowanieŹródła dostępne w siedzibie Biofarm