NATURALNA WITAMINA C

Witamina C to potoczna nazwa kwasu L- askorbinowego (kwasu L- askorbowego).

Kwas askorbinowy może występować w kilku izomerycznych odmianach, spośród których aktywność witaminową wykazuje kwas L-askorbinowy.
Kwas L- askorbinowy jest aktywną i dobrze wykorzystywaną przez organizm witaminą C. Występuje powszechnie w przyrodzie, w naturalnych źródłach- warzywach i owocach.

CO ZAWIERA RUTIMAX CE?

Zarówno w naturze jak i w tabletce RutiMax Ce znajdziesz tak samo dobrze
przyswajalny i w 100% aktywny biologicznie kwas L-askorbinowy.

JAK DZIAŁA NATURALNA WITAMINA C?

Organizm ludzki nie magazynuje i nie wytwarza witaminy C, dlatego
powinniśmy ją sobie systematycznie dostarczać z zewnątrz ze względu na jej korzystne i wielokierunkowe działanie dla zdrowia.

Naturalna witamina C właściwości

Witamina C- w jakiej dawce i dla kogo?

Zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla osób dorosłych wynosi 80 mg.
Jednak, aby działanie witaminy C było skuteczne, powinno się stosować wyższą dawkę- 500 mg. Zwiększone zapotrzebowanie  występuje zwłaszcza u osób w podeszłym wieku, z nadciśnieniem tętniczym, kobiet w ciąży oraz karmiących, osób aktywnych fizycznie czy palących papierosy.

Skutki niedoboru witaminy C

Objawy deficytu występują po 2-3 miesiącach niedostatecznej podaży kwasu askorbinowego. Klasyczną chorobą z tym związaną jest szkorbut (gnilec).
Hipowitaminoza C może pojawić się także w przypadkach złego wchłaniania związanego z bezkwaśnym nieżytem żołądka lub marskością wątroby.

Możliwe reakcje organizmu:

  • Spadek odporności i skłonność do zapadania na choroby infekcyjne
  • Uczucie zmęczenia
  • Niedokrwistość
  • Pogorszenie kondycji skóry, włosów, dziąseł
  • Kruchość naczyń krwionośnych, objawiająca się jako krwawienie z nosa czy skłonność do siniaków
  • Osłabienie mięśni
  • Trudności w gojeniu się ran oraz odbudowie kości

Nadmiar witaminy C jest szybko usuwany z organizmu wraz z moczem, trudno ją przedawkować.

ŹRÓDŁA WITAMINY C

Naturlana witamina C źródła

Znajdziesz je na straganie. Spożywaj najlepiej świeże i ekologiczne warzywa i owoce.
Ilość kwasu askorbinowego w mg w 100 g produktu:
Owoce dzikiej róży  1700-3500 mg
Czarne porzeczki   182 mg
Natka pietruszki    178 mg
Czerwona papryka 144 mg
Chrzan  114 mg
Brukselka  95 mg
Brokuły 80 mg
Szpinak  68 mg
Truskawki  68 mg
Kiwi 59 mg
Cytryna 50 mg
Biała kapusta  45 mg
Ziemniaki 15 mg

Potrzebujesz uzupełnić dietę w witaminę C?
Zapytaj w aptece o RutiMax Ce.

RutiMax Ce 500 i 200 opakowanie